Er zijn veel cafés waar een klein hapje gegeten kan worden, en er zijn restaurants waar een bar aanwezig is voor wachtende de klanten. Daarnaast zijn er talrijke horecagelegenheden die zowel een bar als een restaurant onder één dak hebben met één eigenaar. Bij het creëren van een succesvol café-restaurant komt nogal wat kijken, en het is dus verstandig om goed over de voor- en nadelen na te denken.

Voordelen van een combinatie van café en restaurant

Een groot voordeel van een café-restaurant is dat je hiermee een groter publiek trekt. Zowel mensen die een avondje gezellig willen gaan drinken, als mensen die ergens een hapje willen gaan eten zullen de zaak bezoeken. Wanneer de sfeer goed is zullen mensen ook langer blijven. De klanten in het café komen eerder op het idee om ook wat te gaan eten wanneer er heerlijke geuren uit de keuken komen. Bij de mensen die samen voor een etentje in het restaurant zijn en het gezellig hebben, is de kans groot dat ze na het eten in de bar nog een afzakkertje nemen. Op het moment dat alle tafels in het restaurant bezet zijn, zullen de klanten eerder geneigd zijn om te wachten tot er een tafel vrij is als ze een leuk plekje hebben om wat te drinken.

Nadelen van een combinatie van café en restaurant

Om een goede combinatie van een bar en een restaurant te krijgen, is er een grotere ruimte en meer personeel nodig, wat meer kosten met zich meebrengt. Wanneer de horecagelegenheid goed loopt, zal er ook meer winst gemaakt worden, maar er is wel een groter startkapitaal nodig.

Aangezien mensen in een bar zich over het algemeen luidruchtiger gedragen dan mensen in een restaurant is het noodzaak om ervoor te zorgen dat er geen overlast ontstaat. De beste optie is daarom afzonderlijke ruimtes te realiseren. Het is gebruikelijk dat men eerst door de bar komt om bij het restaurant te komen.

Aandachtspunten

De combinatie van het café en het restaurant dient bij elkaar te passen. Een donkerbruin café en bijvoorbeeld een Thais restaurant zijn zulke uiteenlopende stijlen dat dit vreemd overkomt. Om gasten nieuwsgierig te maken is het handig iets bijzonders van het geheel te maken.

Zoals een bierrestaurant waar op de menukaart gerechten bereid in bier op staan.

Ook de inrichting van de onderdelen dient op elkaar afgestemd te zijn. Wanneer het om een heel chique restaurant gaat, is een grand café een geschikte aansluiting op het restaurant.

Geef op de gevel duidelijk aan om wat voor gelegenheid het gaat, zodat de klanten weten wat ze kunnen verwachten voordat ze naar binnen gaan.

Omdat het met name in een café nooit van te voren duidelijk is hoe druk het wordt, is het wenselijk om allround personeel te hebben, zodat ze kunnen bij springen waar het nodig is.