Gokautomaten in de horeca

Een aantal decennia geleden kwam je eigenlijk in ieder restaurant of café wel een aantal gokkasten tegen. Dat is inmiddels wel flink aan het veranderen, want de regels zijn een stuk strenger geworden, en niet iedereen kan zomaar maar een gokautomaat plaatsen in iedere horecagelegenheid. Daarnaast is online gokken sterk in opkomst, waardoor er veel mensen zijn die inmiddels online spelen, en fysieke gokkasten dus een stuk minder populair zijn dan voorheen. Maar waar moet je als eigenaar van een restaurant of café allemaal aan voldoen indien je nog wel een gokkast wilt plaatsen?  

Vergunningen en licenties

Er zijn vaak meerdere vergunningen benodigd voor het kunnen plaatsen van een gokautomaat, vergelijkbaar met een online casino, waar ook niet iedereen zomaar spellen aan kan bieden. Daarbij is de eerste een aanwezigheidsvergunning, die je nodig zult hebben voor alle gokspellen die worden geplaatst. Als het om iets anders gaat zoals een flipperkast of een speelautomaat waarbij je geen geld kunt winnen, hoeft dit niet. Daarnaast is een exploitatievergunning nodig, al geldt dit ook voor speelautomaten waarop niet gegokt wordt als je hier wel op kunt spelen door geld te betalen. Pas daarna is het legaal mogelijk om gokkasten in een horecagelegenheid te plaatsen.

Regels voor plaatsen gokkasten

Niet alleen zijn er licenties nodig voor het plaatsen van gokautomaten, ook de spellen zelf moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag een speler niet meer dan een bepaald maximaal bedrag per uur kunnen verliezen, en gelden er regels voor de minimale en maximale inzet. Ook moeten het uitbetalingspercentage aan een minimum voldoen, zodat gokkers altijd een eerlijke kans hebben om te winnen.