Het eerste grote warenhuis waar in één pand allerlei artikelen te koop waren dateert uit 1837. De meesten van deze warenhuizen ontstonden doordat de eigenaar goede zaken deed, en voldoende geld had om uit te breiden. De klant kon hierdoor een verscheidenheid aan artikelen onder één dak kopen. De eigenaren hadden al snel door dat klanten tijdens het winkelen graag een hapje en een drankje gebruikten. Daarom werd er in veel warenhuizen ruimte gemaakt voor een eetgelegenheid. De gebouwen zelf zijn meestal enorme panden met meerdere verdiepingen en een nostalgische uitstraling.

Verschuiving van koopgedrag

Met name door de komst van de online winkels zijn er veel van deze grote warenhuizen failliet gegaan. Mensen kiezen er steeds meer voor om vanuit hun huiskamer kleding en andere koopwaar te bestellen. Hierdoor worden de grote warenhuizen in veel mindere mate bezocht. De grote, veelal historische panden kwamen leeg te staan, en hiervoor diende er een nieuwe bestemming te worden gezocht. Omdat de gebouwen erg groot zijn lenen ze zich voor diverse soorten gebruik.

Soms worden er een aantal verdiepingen verbouwd tot kantoren en de overige verdiepingen gebruikt voor horecagelegenheden. De bovenste verdieping is bij uitstek geschikt voor een restaurant omdat het een goed uitzicht over de stad geeft. Voor een heel groot restaurant kan de hele verdieping gebruikt worden, of het wordt verbouwd tot meerdere kleinere ruimtes waar de sfeer knusser is, en er een diversiteit aan culinaire hoogstandjes aangeboden wordt. Het is ook een tendens om een sportbar te bezoeken. In de grote ruimtes is er plaats voor veel sportliefhebbers en kan er een groot scherm geplaatst worden.

Mensen gaan er tegenwoordig vooral voor de gezelligheid op uit en combineren winkelen graag met eten en drinken. Er wordt wat gesnuffeld in excentrieke winkeltjes met spullen waar men via het internet niet snel aandacht aan besteedt. Een groot pand dat omgetoverd is tot een complete shoppingmall met een ruime keuze aan cafés, restaurants en leuke winkeltjes nodigt mensen uit om er binnen te stappen.

Aanpassing van aanbod aan doelgroep

Bij de herinrichting van een warenhuis wordt er in eerste instantie goed nagedacht over de doelgroep die gebruik zal maken van het vernieuwde aanbod. Dit hangt in sterke mate af van de stad en wijk waar het gebouw staat. Wanneer het in een toeristische stad is en het een dure wijk betreft, zullen er exclusievere restaurants en grand cafés in gevestigd worden.

Op het moment dat men zich vooral op de winkelende bewoners richt, is het handiger om goedkopere eetgelegenheden en eenvoudige cafés in het pand te plaatsen. Toeristen zijn op vakantie en geven daardoor meer geld uit dan iemand die even tussendoor naar de stad gaat.

Op de verdiepingen waar winkeltjes gevestigd zijn wordt het midden open gelaten en daardoor ontstaat er een overdekt pleintje. Hier staan soms speeltoestellen voor kinderen, of er speelt een bandje.